Bölüm 2: Gök Cisimleri
Gök cisimlerinin uzaklığını ölçmek için gök biliminde ışık yılı kullanılır. Işık yılı ışığın bir yılda kat ettiği yoldur ve yaklaşık 10 trilyon kilometredir. (on trilyon km :10.000.000.000.000 )
Bulutsu (Nebula): Uzayda gaz atomları ve toz parçacıkları belirli bölgelerde yoğunlaşmış olarak bulunur. Bu oluşumlara bulutsu (nebula) adı verilir. Bulutsular uzayda yıldızların oluşumunun gerçekleştiği alanlardır.
- Atbaşı Bulutsusu: Orion Takımyıldızında yer alan ve bizden 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsu, karanlık bulutsulara güzel bir örnektir. Bulutsu kendi içindeki sıcak ve genç yıldızların yaydığı ışık sayesinde görünür durumdadır.
- Orion Bulutsusu: Dünya’ya yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Orion Bulutsusu aynı zamanda pek çok yıldız oluşum bölgesi de içermektedir. Yeni yıldızların oluştuğu Orion Bulutsusu Dünya’ya en yakın bulutsudur.
- Tarantula Bulutsusu: Şimdiye kadar keşfedilen en büyük bulutsudur. Galaksimize çok uzakta bulunan bulutsu parlak dev yıldız kümeleriyle aydınlanır.
Karanlık Bulutsular: Atbaşı Bulutsusu ve Kömür Çuvalı bulutsusu
Parlak Bulutsular: Gökkuşağı bulutsusu ve Helezon bulutsusu
Yıldız Oluşum Süreci
Yıldızlar bu soğuk gaz ve toz bulutlarının içinde oluşur. Belirli bir boyuta ulaşan gaz ve toz bulutu kütle çekiminin etkisiyle çöker ve ısınarak ön yıldız denen donuk kırmızı kümeler oluşturur. Ön yıldızın sıcaklığı arttıkça merkezinde çekirdek tepkimeleri başlar ve ön yıldız, yıldız hâline gelir.
Yıldızlar kendi merkezinde çekirdek tepkimesi yapamaz hâle geldiğinde ölmüş olur. Yıldızın yaşamının nasıl sonlanacağı başlangıçtaki (ilk yıldız olduğu andaki) kütlesine bağlıdır. Bir yıldız yaşamını beyaz cüce, nötron yıldızı ya da bir kara delik olarak tamamlar.
Büyük Kütleli Yıldızlar
Başlangıç kütlesi Güneş’in kütlesinden fazla olan yıldızlar süpernova patlaması ile ömrünü tamamlar. Bu yıldızlardan geriye nötron yıldızları veya kara delikler kalır. Kütle çekimi kendi yakınındaki her türlü maddeyi hatta ışığı bile çekecek güçte olan uzay parçalarına kara delik denir.
Küçük Kütleli Yıldızlar
Bir yanıt bırakın