Mitoz Bölünme

Hücre Bölünmesi
Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir olaydır. Hücrelerden bazıları belli bir büyüklüğe ulaştığında sayılarını arttırmak için bölünür. Buna hücre bölünmesi adı verilir.

Mitoz Bölünme
Bir hücreli basit bir canlıdan çok hücreli gelişmiş canlılara kadar pek çok hücre mitoz geçirir. Mitoz sonucu aynı genetik yapıda olan iki yeni hücre oluşur. Bu sayede canlılara ait tüm özellikler korunarak yeni hücrelere aktarılır. Mitoz sonucu DNA, yapısı ve kromozom sayıları değişmeden yeni hücrelere iletilir.

Mitoz; bazı canlılarda büyümeyi, bazılarında hasarlı dokuları onarmayı, bazılarında ise üremeyi sağlar. Bu şekilde bölünen her hücre için mitozun önemi farklıdır.

Deniz yıldızı, halkalı solucan gibi canlılarda bir parça koptuğunda diğer hücreler mitozla bu parçayı tamamlar, kopan parça ise yine mitoz sayesinde kendini tamamlayarak yeni bir birey oluşturabilir. Böylece üreme gerçekleşir.

Bir hücrelilerde mitoz sadece üreme amacıyla gerçekleşir. Amip, öglena, paramesyum ve bira mayası bu şekilde üreyen canlılardır.

Hücre bölünmesi bitki ve hayvan hücresinde birbirinden farklı olarak gerçekleşir. Hayvan hücresinde, hücre ortadan boğumlanırken bitki hücresinde ara lamel oluşumu görülür. Ara lamel genişleyerek hücre zarına ulaştığında hücreler birbirinden ayrılır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*