Sürdürülebilir Kalkınma
Ekonomik anlamda, kişi başına düşen gelirin artırılması kalkınma olarak tanımlanır. Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanaklarını ellerinden almadan şimdiki neslin ihtiyaçlarının karşılanabildiği gelişme sürecidir. Sürdürülebilir kalkınmanın ilk adımı kaynakları tasarruflu kullanmaktır.
Dünyamızda kullanılabilir nitelikteki suyun, dengeli dağıldığını söylemek çok zordur. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ü yeterli su kaynağına ulaşamamaktadır. Bu nedenle tasarruflu kullanılması gereken kaynaklardan biri de sudur.
Yeniden değerlendirilme imkânı olan atık maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilip, ham madde olarak üretim süreçlerine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşümlü ürünlerin üzerinde semboller bulunur.
Geri Dönüşümün Ülke Ekonomisine Katkılarını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler
- İnsanları geri dönüşümün önemi hakkında bilinçlendirmek, onların geri dönüştürülebilen ürünlerin neler olduğunu öğrenmelerini sağlamak.
- Geri dönüşüm kutularını insanların kolaylıkla ulaşabileceği yerlere koymak.
- Katı atıkların kaynağında ayrıştırılmasının önemini yazılı ve görsel medyada anlatmak.
- Geri dönüşüm sonucunda elde edilen ham maddeden yararlanılarak yapılan ürünleri kullanmak.
Kyoto Protokolü
Kyoto Protokolü küresel iklim değişiklikleri konusunda mücadele sağlamaya yönelik uluslararası bir protokoldür. Bu protokolü imzalayan ülkeler, sera etkisine neden olan gazların salınımını azaltmaya söz vermişlerdir. Protokol, ülkelerin atmosfere saldıkları sera gazı miktarını 1990 yılındaki düzeylere düşürmelerini gerekli kılmaktadır. 1997’de imzalanan protokol, 2005’te yürürlüğe girmiştir.
Ülkemiz Kyoto Protokolü’nü imzalayan ülkeler arasında yer almaktadır.
Bir yanıt bırakın